14
23

new residence east hampton, ny

site description:

existing footprint with water views

objective:

With the use of site specific forms responding to views, solar exposure and function, the goal for this new home was to merge interior space with landscape. The main house takes advantage of pond views, while support spaces occupy the wing to the north. Guest rooms are located in another wing, across a landscaped courtyard, adjacent to the solar-heated pool. Measures were taken incorporate sustainable design strategies and features to the house. The walls from footings to roof where constructed with insulated concrete forms made from recycled waste wood. Native, drought-tolerant grasses are planted on the pond side while the north side of the house creates a courtyard and shelters the house from the road view.

elements:

· large expanses of glass

· low building forms integrate house to site

· 10 KW Photovoltaic array

· ground source heat pumps for heating and cooling

· insulated concrete forms made from recycled waste wood

· solar tempered design

net zero architects, passive house architect, sustainable architecture 

© 2017 pillmaharam architects       |